Geluidsscherm

Geluidsscherm
Geluidsscherm

Kunstenaar: Jan-Willem Snieder
Straatnaam: Engelendaal, provinciale weg
  Buitenhof
Materiaal: Staal
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

WOONWERELD EN WEGWERELD

Het gaat hier om een ‘kunstwerk’ in wegenbouwkundige zin: een geluidswand met een lengte van 264 meter met op de kopse kanten verhogingen tot 10 meter hoog.

Jan Willem Snieder zegt zelf over de opbouw van het scherm: ‘Tussen een functionele betonnen plint en een stalen bovenregel is op ooghoogte een strook doorzichtige acrylaatplaat bevestigd. Het zicht daar doorheen maakt dat twee werelden aan weerszijden van het scherm, de woonwereld en de wegwereld, met elkaar in contact blijven. Vanaf de provinciale weg maakt de bovenregel een expressieve zwieper, als vingerwijzing naar het centrum van Leiderdorp. Het geluidsscherm is in de eerste plaats functioneel. Volgens de wet geluidshinder dienen woningen tot een zekere mate gevrijwaard te worden van verkeerslawaai. Dat kan gebeuren door afstand te nemen of door een geluidsscherm op te richten. Er is geprobeerd het scherm daarboven een stedenbouwkundige betekenis mee te geven, want de plek heeft een bijzondere karakteristiek: het Engelendaal, de weg naar het centrum van Leiderdorp. Het gaat hier om een hoofdontsluiting van het dorp. Ik denk dat het scherm de eerste functionele bestaansrede overstijgt. Het structureert namelijk de situatie. Dit past goed bij mijn manier van werken. Architectuur is meer dan zorg dragen voor huisvesting. De bouwwerken dienen een bijdrage te leveren aan de stad in identiteit en gebruiksmogelijkheden.’

Jan Willem Snieder werd geboren in 1956 in Leiden en studeerde architectuur aan de TU Delft. De opdracht voor het geluidsscherm werd destijds verstrekt aan zijn toenmalige bedrijf Snieder en Bouw, architecten en adviseurs. Dit bureau hield zich bezig met vormgeving van ‘infrastructurele kunstwerken’ zoals bruggen, viaducten en geluidsschermen. Sinds 2000 is Snieder werkzaam bij FKG architecten aan de Zaan in Zaandijk.

Plattegrond: