Weerzien

Weerzien
Weerzien
Weerzien

Kunstenaar: Frank Bolink
Gerard Koopman
Straatnaam: Acacialaan, rotonde Acacialaan/Ericalaan
  Kerkwijk
Materiaal: Brons, Engelse gladde perssteen
Jaar van plaatsing: 2005

Omschrijving:

‘FRIETJESBEELD’ SYMBOLISEERT WEERZIEN

Vis op Wielen is gemaakt van brons en staat heel duidelijk zichtbaar midden op een rotonde. Er is bewust voor gekozen de rotonde te bestraten met okerkleurige Engelse gladde perssteen, Moraine keien bont 10-20cm en en niet met groen te beplanten om het beeld beter te laten uitkomen. De voorstelling van een vis op wielen met mensenbenen eronder verwijst naar de ontwikkelingen rondom de snelweg A4. Na meer dan vijftig jaar zullen de Leiderdorps Oranjewijk en de Kerkwijk weer samenkomen.

De wielen en de vis symboliseren de weg en het water. De armen en de benen het mensenwerk. De twee gladgepolijste punten (huisjes) boven op de twee woonwijken. De rotonde ligt precies op de plek waar de wegen naar de twee wijken elkaar kruisen. Het beeld is tot stand gekomen met inspraak van de buurtbewoners. Het beeld staat inmiddels bekend als ‘het frietjesbeeld’. Frank Bolink en Gerard Koopman zijn van huis uit architect en beiden hebben later gekozen voor het beeldhouwen. Samen hebben zij diverse kunstopdrachten uitgevoerd.

Bolink en Koopman maken het liefst herkenbare dingen, waarmee bij nader inzien iets wonderlijks aan de hand is. Zij maken autonome beelden en werken met diverse materialen zoals brons, roestvrijstaal en baksteen. Meer werk van de kunstenaars is onder meer te zien in Enschede, Twaalf bomen van glas, in Hellendoorn, Twee hoofden met een loopbrug, in Ketelbrug, Monument voor de Noordoostpolder, in Culemborg, Tafel met huisje en in Rotterdam.

Plattegrond: