Beeld van een stier

Beeld van een stier
Beeld van een stier

Kunstenaar: Theo van der Nahmer (1917 - 1989) Meer informatie
Straatnaam: Persant Snoepweg, Hoge Rijndijk
  Ouderzorg
Materiaal: Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 1964

Omschrijving:

EEN BRUG VERNOEMD NAAR EEN BEELD

 

Dit Beeld van een stier siert de brug over de Oude Rijn op de grens van Leiden en Leiderdorp. Het staat op een grijze betonnen sokkel die doorloopt in het beton van de brug. Dit bronzen gepatineerde beeld verbeeldt precies wat het voorstelt: een stier en zijn kracht.

De Stierenbrug dankt haar naam aan dit kunstwerk.

Het is een van oudste en bekendste beelden van Leiderdorp. Brugwachter Pont vertelt in een interview uit 1998 dat veel mensen een foto komen maken van de stier.

 

Theo van der Nahmer (1917-1989) werd geboren in Stratum (gemeente Eindhoven).Hij bezocht de Academie van Beeldende Kunst in Den Bosch en in Den Haag. Hier zou hij tot aan zijn dood wonen en werken als kunstenaar en als docent beeldhouwen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Van der Nahmer groeide uit tot een bekende Haagse kunstenaar en vooraanstaand lid van Pulchri Studio. Landelijke bekendheid verwierf hij met zijn krachtige bronzen beelden die hij zelf afgoot in brons na het modelleren in was. Het boetseren met kleine stukjes was gaf de kunstenaar de artistieke vrijheid die hij zocht. Zijn bekendste leerling was ongetwijfeld koningin Beatrix.

Naast autonome kunstwerken bestaat zijn nagelaten oeuvre uit objecten in poorten en monumentale gebouwen en plastieken voor musea in expressionistische stijl. Theo van der Nahmer exposeerde onder andere in Sonsbeek, de Keukenhof en op diverse andere locaties. Diverse Nederlandse musea hebben werk van Van der Nahmer in hun collectie.

Meer werk is onder andere te zien in Den Haag, Eline Vere, Amstelveen, Dordrecht en Groningen.

Plattegrond: