Groep Vogels

Groep Vogels
Groep Vogels

Kunstenaar: Lucas van Blaaderen
Straatnaam: Rozemarijn
  Voorhof
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 1977

Omschrijving:

EEN SCHENKING VAN HET ABP

Dit kleine bronzen kunstwerk bestaat uit zes vogels in vlucht. De vogels zijn met de vleugels, die allemaal verschillend gespreid zijn, aan elkaar verbonden. Ze lijken echt te vliegen.

Het beeldje staat, ondanks de hoge sokkel met daarop de naam van de kunstenaar, een beetje verborgen in een klein parkje voor een hoog flatgebouw. In de winter vormt het beeld een sieraad voor de omgeving; in de zomer verdwijnen de vogels in het groene gebladerte.

Over de namen van zijn kunstwerken vertelt Lucas van Blaaderen dat hij zelf nooit op een alles dekkende naam kan komen, vandaar de algemene titel Groep Vogels.  

Het kunstwerk is een schenking van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, zoals een gedenkplaat vermeldt.

 

Lucas van Blaaderen werd in 1945 in Laren geboren. Hij volgde de opleiding Beeldhouwen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna was hij vanaf 1979 werkzaam als docent aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vormgeving.

Naast figuratief werk maakt de kunstenaar abstracte beelden. Van Blaaderen: ‘Het kan haast niet anders of een beeld heeft symboliek. Dat klinkt zwaarder dan ik het bedoel. Maar zeker als je abstract werkt, zoek je naar een vervanging voor het figuratieve en die vind je vaak in een thema.’

Meer werk van hem is te zien in Zaltbommel, Venray, het gemeentehuis van Arnhem en het belastingkantoor in Nijmegen.

Plattegrond: