Winnie de Poeh

Winnie de Poeh
Winnie de Poeh

Kunstenaar: Frans (Franciscus Nicolaas) en Truus van der Veld Meer informatie
Straatnaam: Simon Smitweg 7, op de binnenplaats
  Wilgenpark
Materiaal: Baksteen, Beton, Gegoten
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

EEN BERENBEELDJE VOOR LEIDERDORP

 

Winnie de Poeh heeft op diverse plaatsen in Leiderdorp gestaan. Oorspronkelijk stond het betonnen beertje bij een kleuterschool met dezelfde naam. Sinds juni 2006 staat het aandoenlijke beeldje bij de Prins Willem Alexanderschool aan het Kwikstaartplein. Het stelt het beertje Winnie de Poeh voor uit het gelijknamige boek van A.A. Milne, geïnspireerd op de tekeningen van Ernest Shepard.

Winnie heeft een potje honing onder zijn arm en kijkt omhoog. De voorstelling is heel herkenbaar voor kinderen en volwassenen.

Het berenbeeldje staat op een bakstenen sokkel. Het object is opgebouwd uit twee lagen: over een vorm van klei werden in lengterichting twee gipsen mallen gemaakt. In die mallen werd vervolgens grove beton met steentjes gegoten. De deelnaad van de twee mallen is nog duidelijk zichtbaar.

 

Frans van der Veld werd in 1950 geboren in Lisse waar hij nog steeds woont en werkt.

Hij begon zijn opleiding aan de Haagse Vrije Academie en voltooide deze aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in dezelfde stad. Vanaf 1974 werkt hij samen met zijn echtgenote Truus. Zij werken samen als een creatieve twee-eenheid. Hun werk is figuratief en wordt uitgevoerd in brons, granito, cortènstaal, RVS, keramisch mozaïek soms gecombineerd met glas. Behalve beelden maken zij ook penningen, portretten reliëfs en grafmonumenten. Zijn echtgenote Truus heeft meegewerkt aan Winnie de Poeh.

Van het Frans en Truus van der Veld bezit Leiderdorp meerdere kunstwerken.

Plattegrond: