Gnomon

Gnomon
Gnomon
Gnomon
Gnomon

Kunstenaar: Nicolas (Nicolaas Lambertus Maria) Dings (1953 - ) Meer informatie
Straatnaam: Torenwacht
  Leyhof
Materiaal: Beton, Brons, RVS
Jaar van plaatsing: 1999

Omschrijving:

HISTORISERENDE BOUW VRAAGT OM SPECIFIEK BEELD

Het object op het kunstwerk is een Dodecaëder; een regelmatig twaalfvlak. Het is een van de vijf regelmatige veelvlakken zoals omschreven door Plato. Door de Romeinen werd het object als astronomisch meetinstrument gebruikt voor het vastleggen van de zaaidatum voor gewassen als graan en tarwe. Samen met de figuur die naar het noorden wijst en de zonnewijzer vormt het werk in samenspraak met zon en schaduw een uurwerk dat de getijden markeert. De functie van de zon kan natuurlijk niet zonder de maan die in brons vereeuwigd is naast het podium.

Nicolaas Dings werd geboren in 1953 in Tegelen en volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor   Beeldende Kunst in Amsterdam.

Hij maakt zowel beelden voor de openbare ruimte als schilderijen. Zijn werk varieert van een broche tot dit kunstwerk in Leiderdorp. Hij werkt met de meest uiteenlopende materialen en technieken waaronder keramiek, brons, steen, staal en glas. Belangrijke uitgangspunten voor zijn werk in de openbare ruimte zijn de cultuurhistorische betekenis van de plek en de omgeving in relatie tot de architectonische ruimte en de sociaal-culturele betekenis van de locatie.

Dings exposeert veel in binnen- en buitenland.

Meer werk is onder meer te zien in Nederland onder meer in Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn en Enschede en in het buitenland in Wenen, Turijn, en Osnabrück.

Plattegrond: