Donjon

Donjon
Donjon
Donjon
Donjon
Donjon
Donjon
Donjon
Donjon

Kunstenaar: Nicolas (Nicolaas Lambertus Maria) Dings (1953 - ) Meer informatie
Straatnaam: Schildwacht, hoek Dijkwacht
  Leyhof
Materiaal: Betonplaat, Geperforeerd verzinkt staal
Jaar van plaatsing: 1999

Omschrijving:

HISTORISERENDE BOUW VRAAGT OM SPECIFIEK BEELD

Een gnomon is een zonnewijzer in de vorm van een dubbele elips, een archetypisch symbool dat gebruikt werd voor het aangeven van de tijden en de seizoenen. Nicolaas Dings’ Gnomon bestaat uit drie objecten: een roestvrijstalen paal met daarop een bronzen sculptuur, een zonnewijzer en een bronzen hoofd. De paal, zes meter hoog, en de zonnewijzer staan op een hardstenen gepolijst plateau met een diameter van circa vijf meter en een hoogte van vijftig centimeter. Dit plateau is aan een zijde te betreden via een trede, eveneens van hardsteen. Het podium is te gebruiken voor muziek- of toneelvoorstellingen maar is tevens een meetinstrument van tijd en seizoenen.

Het kunstwerk staat in de wijk Leyhof in de ‘arena’, een gesloten binnenhof.

Nicolaas Dings: ‘De locatie vroeg om een specifiek beeld van deze orde en deze grootte temeer omdat er historiserend gebouwd is in deze wijk maar daar verder niet op wordt ingegaan. De Gnomon is gemodelleerd naar een klassieke zonnewijzer, waarbij de schaduw niet de tijd maar de seizoenen aangeeft.’

Het werk is gemaakt als een hardstenen podium waarop de jaargetijden gegraveerd zijn. De figuur op de roestvrijstalen pilaar wijst naar het magnetisch noorden.

In de binnentuin is tevens een buste te zien van de Egyptische zonnegodin Isis. Alle elementen samen vormen een tijdwijzer die via de zon en schaduw loopt.

Nicolaas Dings werd geboren in 1953 in Tegelen en volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor   Beeldende Kunst in Amsterdam.

Hij maakt zowel beelden voor de openbare ruimte als schilderijen. Zijn werk varieert van een broche tot dit kunstwerk in Leiderdorp. Hij werkt met de meest uiteenlopende materialen en technieken waaronder keramiek, brons, steen, staal en glas. Belangrijke uitgangspunten voor zijn werk in de openbare ruimte zijn de cultuurhistorische betekenis van de plek en de omgeving in relatie tot de architectonische ruimte en de sociaal-culturele betekenis van de locatie.

Dings exposeert veel in binnen- en buitenland.

Meer werk is onder meer te zien in Nederland onder meer in Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn en Enschede en in het buitenland in Wenen, Turijn, en Osnabrück.

Plattegrond: