Korenmolenbrug 02

Korenmolenbrug 02
Korenmolenbrug 02
Korenmolenbrug 02
Korenmolenbrug 02
Korenmolenbrug 02
Korenmolenbrug 02
Korenmolenbrug 02

Kunstenaar: Irene Fortuyn Meer informatie
Peter Struycken (1939) Meer informatie
Straatnaam: Korenmolen
  Buitenhof
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

GROTE NAMEN IN LEIDERDORP

De molen in deze wijk heeft model gestaan voor dit kunstwerk. De acht stalen brugleuningen verbeelden de slagschaduw van de molenwieken, geen enkele brugleuning is dan ook hetzelfde. De railingen zijn geschilderd in verschillende pastelkleuren. Dit kunstwerk bestaat dus niet uit één autonoom beeld maar de acht brugleuningen vormen samen het kunstwerk. Het ontwerp is geheel in harmonie met de fraaie landelijke omgeving.

Irene Fortuyn-O’Brien en Peter Struycken vormden voor dit project een gelegenheidscombinatie voortkomend uit hun lidmaatschap van de Stichting Ars Usu, Amsterdam. Beide kunstenaars zijn wereldberoemd en Leiderdorp mag dan ook trots zijn op deze bruggen.

Irene Fortuyn-O’Brien, geboren in 1959, woont en werkt in Amsterdam. Zij ziet kunst vooral als een visueel instrumentarium dat steeds in andere verbanden kan worden getoond. Bij haar ontwerpen houdt zij rekening met de plaats waar het object komt te staan. Kunst om te ‘gebruiken’, het object staat niet centraal maar biedt een opening naar een verder perspectief.

Fortuyn heeft op talrijke plaatsen in binnen- en buitenland geëxposeerd, onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

Meer werk is te zien overal in Nederland. Bekend zijn de marmeren banken in het nieuwe Stadhuis van Den Haag.

Peter Struycken werd in 1939 in Den Haag geboren en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Hij is naast zijn monumentale werk bij het publiek bekend van de serie postzegels uit 1981, die een uit puntjes opgebouwde beeltenis van koningin Beatrix toont. Dit is een uitzondering in zijn oeuvre, doorgaans maakt hij abstract werk waarin licht en kleur een belangrijke rol spelen. Hij heeft voor verschillende gebouwen computergestuurde verlichting ontworpen, ondermeer voor het Muziektheater in Amsterdam en voor de Arcade van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Struycken exposeert in binnen- en buitenland. Overzichtstentoonstellingen waren te bewonderen in Rotterdam en Groningen (2007). Veel Nederlandse musea hebben werk van hem in hun collectie. Ook is zijn werk vertegenwoordigd in bedrijfscollecties. 

Meer werk is te zien in heel Nederland, beroemd zijn de Landmarks in Rotterdam, gemaakt in opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam.

Plattegrond: