Uitzicht op Arcadie

Uitzicht op Arcadie
Uitzicht op Arcadie
Uitzicht op Arcadie
Uitzicht op Arcadie
Uitzicht op Arcadie

Kunstenaar: Hans (Joannes Maria) van Lunteren (1945 - ) Meer informatie
Straatnaam: Laan van Berendrecht, Parkpromenade
  Oranjewijk
Materiaal: Gebrand graniet
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

BEELD EN LOCATIE VORMEN SAMEN HET KUNSTWERK

Dit kunstwerk kijkt uit op park de Houtkamp en vormt als het ware de verbinding tussen dit groene Arcadië en de nieuwe woontorens aan de Laan van Berendrecht.

Van Lunterens sculpturen tonen strakke, architectonische vormen, maar ontkennen tegelijkertijd een gebruiksfunctie. De kunstenaar: ‘Beeld en locatie vormen samen het kunstwerk. De omgeving is een deel van de inhoud geworden. Het beeld bestaat uit drie ten opzichte van elkaar verschoven platen graniet in de vorm van een trapje en een verhoogd plateau. In de bovenste granietplaat is een sleuf uitgehakt waar een kleine stroom water doorheen loopt. Het is als een bronnetje, ontsproten uit het hart van de steen dat uitstroomt en via een putje weer opgenomen lijkt te worden in de aarde. Een in zichzelf rondgaande cyclus. De titel Uitzicht op Arcadië draagt een vraagstelling in zich. Is ‘Arcadië’ de natuur waar het op uitkijkt? Of is het de stedelijke omgeving waarin het staat? Of is ‘Arcadië’ meer in onszelf, zoals dat bronnetje dat opkomt uit zijn eigen midden en weer teruggaat naar waar het vandaan gekomen is?’

Hans van Lunteren werd in 1945 geboren in Alkmaar. Hij studeerde van 1963 tot 1968 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Vanaf 2006 volgt hij een hoveniersopleiding aan het Wellantcollege in Houten. Hans van Lunteren is docent aan de Kunstacademie in Kampen en lid van enkele provinciale en gemeentelijke adviescommissies. Zijn werk was te bewonderen op diverse tentoonstellingen en beeldenroutes.

Meer werk van de kunstenaar is te zien onder meer in Rotterdam, Utrecht,  Amersfoort en in de Haarlemmermeer.

Plattegrond: